Dodano towar do koszyka. Kontynuuj zakupy lub zobacz zawartość koszyka.
Zawartość koszyka
Przelicz
Wartość: 0,00
Flebinec Plus

Artykuł: Kiszonki na wsparcie odporności!

Zdrowie
2021-11-16 01:50:59
Kiszonki na wsparcie odporności!

kapusta_kiszona_odpornosc Odporność organizmu z definicji jest zdolnością ochrony organizmu przed szkodliwym wpływem wirusów, bakterii, grzybów czy alergenów. Można zatem stwierdzić, że układ odpornościowy jest armią złożoną z przeciwciał i komórek odpornościowych (limfocyty), które podejmują walkę z groźnymi patogenami. W momencie osłabienia tych fizjologicznych sił, jesteśmy narażeni na częstsze infekcje i choroby, zatem warto wiedzieć jak wspierać swój organizm w walce, która tak naprawdę toczy się nieustająco.

"Sposób na wzmocnienie odporności" to pojęcie dość złożone, na które nie ma jednej i skutecznej rady. Na wsparcie pracy układu odpornościowego składa się wiele czynników, których przestrzeganie może przynieść naprawdę zadowalające efekty w krótkim czasie. Przede wszystkim należy pamiętać, że u podstaw wysokiej odporności leży zdrowa i zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały, a także odpowiednia ilość snu i wypoczynku, a także aktywność fizyczna.
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do przeróżnych, sprawdzonych metod farmakologicznych wzmacniających odporność organizmu. Bardzo popularne szczepienia, pozwalają na uzyskanie ochrony przed ciężkimi chorobami oraz ich powikłaniami, np. odra, świnka, gruźlica, polio. Dostępny jest także szeroki wachlarz możliwości dla osób, które nie należą do zwolenników szczepień. Obecnie półki apteczne wręcz uginają się od preparatów wzmacniających odporność - leki OTC, tzn. leki dostępne bez recepty na odporność (Rutinoscorbin, Groprinosin, Eloprine) czy liczne suplementy diety wzmacniające odporność, np. Rutinacea, Tran, Moller's, Acerola, Ascorvita. Wybór jest naprawdę szeroki, ale należy pamiętać, aby każde zastosowanie skonsultować z lekarzem bądź farmaceutą.
Układ immunologiczny należy również wspierać poprzez dostarczanie odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Najważniejsze witaminy podnoszące odporność to witamina A, C, E, D, z kolei główne minerały podnoszące odporność to cynk, potas i magnez. Te wszystkie cenne dla układu odpornościowego elementy znajdziesz w świeżych warzywach i owocach - jagody acai, jagody goji, acerola, aronia, czarny bez, czosnek, jeżówka.

Kiszonki na odporność?

Innym, świetnym i tanim sposobem na wzmocnienie odporności są kiszonki, stanowiące naturalny probiotyk. Dlaczego? Kiszenie to naturalna metoda umożliwiająca konserwację żywności w której cukry proste rozkładają się do kwasu mlekowego, a ten z kolei stanowi doskonałe warunki dla rozwoju bakterii jelitowych odbudowujących naturalną mikroflorę bakteryjną w jelitach. Co więcej, szczepy probiotyczne powstające podczas kiszenia w procesie fermentacji produkują witaminę C, która utożsamiana jest ze wzmocnieniem odporności organizmu.

Nie tylko kapustę i ogórki można kisić! Tej prostej obróbce można poddać różne warzywa zawierające dużo wody i cukru, które naturalnie również zawierają wiele cennych składników prozdrowotnych, np. papryka, cukinia, czosnek, kalafior, burak. Co ciekawe i o czym możliwe nie każdy wiedział - również owoce można poddać procesowi fermentacji. Jakie owoce kisić? Na przykład banany, śliwki, cytryny i truskawki.

Ważna uwaga

Nie należy mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Różnica między tymi dwoma produktami jest znaczna. Kapusta kiszona, jak już zostało wspomniane wyżej, powstaje na drodze fermentacji, natomiast kapusta kwaszona nie powstaje w wyniku fermentacji, a jedynie podczas zalania jej octem i cukrem. Kapusta kiszona i kapusta kwaszona wykazują zatem całkiem inne właściwości. Kapusta kwaszona nie zawiera korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych.

Kiszona kapusta poprawia pracę układu pokarmowego?

Nie tylko dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, ale również doskonałe wsparcie dla pracy układu pokarmowego - jest to kolejna prozdrowotna zaleta kiszonek. Powstający podczas fermentacji kwas mlekowy wpływa na regulację naturalnej flory bakteryjnej w jelitach - ponieważ z jego udziałem wytwarzane są żywe kultury bakterii, dzięki którym kiszonki to najlepszy naturalny probiotyk. Dodatkowo kiszone warzywa i kiszone owoce wspierają procesy trawienia oraz wchłaniania produktów przemiany materii, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Skoro kiszonki poprawiają trawienie, można zadać sobie pytanie: czy kiszonki są dobre na odchudzanie? Odpowiedź na pewno będzie satysfakcjonująca dla wielbicieli kiszonek. Poza wpływem na poprawę trawienia, kiszonki są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego i jelit. Błonnik pomaga oczyszczać jelita, a także zapobiega zaparciom i wywołuje uczucie sytości, dzięki któremu unika się podjadania między posiłkami i możliwa jest skuteczna realizacja planu żywieniowego. Co równie istotne dla osób odchudzających się i dbających o wagę - kiszonki podczas procesu fermentacji tracą kalorie! Utrata kalorii związana jest z przekształcaniem cukrów prostych do kwasu mlekowego i zwiększeniem ilości wody.

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Pamiętaj, że najlepszym i najbezpieczniejszym wyborem będzie przygotowanie kiszonki samemu w domu. Nie jest to nic trudnego, ponieważ wystarczą odpowiednie warzywa bądź owoce i sól. W słoju lub kamionce wystarczy zalać solanką uprzednio poszatkowane czy też pokrojone warzywa (lub owoce). W pierwszych trzech dniach naczynie pozostawione w temperaturze pokojowej powinno mieć uchyloną przykrywkę, aby gazy mogły uchodzić, a następnie należy je zamknąć odcinając dopływ tlenu i umieścić w chłodnym miejscu celem przerwania fermentacji. W przypadku kiszenia kapusty, tą przed zalaniem solanką należy porządnie ugnieść i odczekać aż puści sok. Do kiszonych warzyw można dodać, np. ziele angielskie, czosnek, cebulę, jagody jałowca, koper.
Gotowe kiszonki ze sklepu nie zawsze są dobrym wyborem, gdyż producenci często dodają do nich substancje konserwujące lub substancje przyśpieszające proces fermentacji, co z kolei obniża ich walory prozdrowotne.

Jak zatem widać, kiszone warzywa i owoce to doskonałe produkty nie tylko na budowanie odporności organizmu, ale także sprawdzające się świetnie przy wsparciu pracy układu pokarmowego oraz podczas odchudzania się! Pamiętaj jednak, że do przygotowania kiszonek potrzebna jest duża ilość soli, dlatego na ten rodzaj produktów muszą szczególnie uważać osoby z nadciśnieniem.

Informujemy, że artykuły opublikowane na stronach poradnika apteki internetowej AMICA nie stanowią porady medycznej, opinii farmaceuty ani lekarza lub dietetyka. Zamieszczone w artykułach informacje stanowią podstawowe zalecenia oraz wskazówki i nie mogą stanowić jedynej podstawy do zastosowania określonej terapii, dawkowania preparatów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań, które będą miały wpływ na życie, a także zdrowie i/lub samopoczucie, należy skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą celem otrzymania porady uwzględniającej indywidualne cechy. Właściciel serwisu apteka-amica.pl nie jest odpowiedzialny za wszelkie działania wykorzystujące informacje opublikowane w artykułach na stronie apteka-amica.pl.