Pierogi z kapustą i grzybami, smażona rybka, kapusta z grzybami i grochem, śledzik w śmietanie, łazanki z makiem i bakaliami, ciasto z makiem, sernik z rodzynkami i lukrem... kto nie lubi wigilijnych potraw ręka w górę?
Większość dań zarezerwowana jest na ten <strong>szczególny czas, na który wszyscy czekają</strong> z utęsknieniem. Na stole wigilijnym znajdziemy wszystko co pyszne, pachnące, przyrumienione, domowe i o dziwo ciężko strawne dla naszego układu trawiennego. W poniższym artykule znajdziesz rady jak poradzić sobie z dotkliwymi objawami przejedzenia.
Niestety świąteczne potrawy to w większości dania smażone, np. karp oraz inne ryby, a także uwielbiane przez wszystkich pierogi. Już sam proces obróbki cieplnej tych przysmaków sprawia, że stają się one ciężko strawne, a nie możemy przecież zapominać o dodatkach takich jak kapusta, groch. Dlatego też, w tym czasie szczególnie często pojawiają się problemy trawienne wynikające ze świątecznego przejedzenia. Nadmiernie obciążony żołądek przez ciężkostrawne i wzdymające potrawy daje o sobie znać w postaci zgagi, odbijania, zaparć czy nawet bólów skurczowych związanych z nadmierną ilością tłuszczy. Nie tylko żołądek jest obciążony podczas świąt, ale i pozostałe organy przewodu pokarmowego - trzustka, wątroba, woreczek żółciowy. Warto więc pamiętać o kompleksowym wsparciu układu trawiennego.
Jak skutecznie poprawić trawienie?
Niekomfortowe uczucie pełności czy inne dolegliwości trawienne związane ze świątecznym przejedzeniem możesz szybko i skutecznie złagodzić. Istnieje kilka podstawowych zasad, które przy świątecznym stole pozwalają czuć się swobodnie i bez niepotrzebnych dolegliwości ze strony układu trawienia.
- Przede wszystkim pamiętaj, że posiłki należy spożywać w małych ilościach, ale często. Ta fundamentalna zasada pozwoli Ci uniknąć dolegliwości trawiennych, ponieważ żołądek nie zostanie obarczony dużą ilością ciężkostrawnego pożywienia w jednej chwili. Dzięki temu żołądek będzie w stanie strawić wszystkie składniki pożywienia na prostsze związki, które nie będą powodować nieprzyjemnego uczucia przejedzenia.
- Zadbaj, aby w Twojej domowej apteczce nie zabrakło leków poprawiających trawienie. Dostępne w aptece suplementy i leki wspomagające trawienie, np. Verdin Complexx, Ranigast, Kreon Travix, Ulgix Wzdęcia, Activlab Kreoactiv Plus, Travisto, Rapacholin C pomagają skutecznie uporać się ze wzdęciami, zgagą czy uczuciem pełności. Suplementy i leki na trawienie przynoszą ulgę, ponieważ zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku oraz wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych. Preparaty te wspierają również pracę wątroby, dzięki czemu mogą łagodzić niestrawność i wzdęcia.
Co wziąć na lepsze trawienie i jak pobudzić układ trawienny?
- Leki na wzdęcia i skurcze brzucha - nadmierne gromadzenie gazów w jelicie potrafi przysporzyć spory dyskomfort podczas świętowania przy wigilijnym stole, dlatego aby temu zapobiec sięgnij po Espumisan. Zawiera on symetykon, który skutecznie rozbija gazy w przewodzie pokarmowym. Jeśli doskwierają Ci bóle skurczowe brzucha, możesz bezpiecznie sięgnąć po Iberogast. Jest to naturalny lek, zawierający aż 9 płynnych wyciągów roślinnych, które oprócz łagodzenia bólów i skurczy brzucha, będą również zmniejszały wzdęcia i uczucie ciężkości, a także skutecznie pobudzą perystaltykę jelit. Na bóle skurczowe brzucha możesz z powodzeniem zastosować lek rozkurczowy No-Spa;
- Lek na zgagę - podczas świątecznego biesiadowania może pojawić się również zgaga, będąca efektem nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego. Pieczenie w gardle i przełyku można bardzo łatwo zwalczyć przy pomocy leków z omeprazolem bądź pantoprazolem np. Bioprazol Bio Control, Ranigast. Alternatywą dla tego typu leków na zgagę są preparaty zobojętniające kwas żołądkowy, np. Gaviscon lub Rennie Antacidum;
- Leki wspierające pracę wątroby - pamiętaj, że wątroba również zaangażowana jest w proces trawienia i metabolizmu, dlatego warto zadbać o jej dobrą kondycję. W końcu wątroba odpowiedzialna jest za oczyszczanie naszego organizmu z wszelkich toksyn, co podczas świąt będzie szczególnie ważne. Leki i suplementy na wątrobę to np. Rapacholin C, Essepatil MAX Essentiale, Hepatil, Proliver. Ważnymi substancjami doskonale wpływającymi na pracę wątroby jest sylimaryna obecna w nasionach ostropestu plamistego, np. ActivLab Sylimaryna, Sylimarol. Ponadto na uwagę zasługuje także karczoch, który zawiera caynarynę działającą ochronnie na wątrobę i stymulującą regenerację hepatocytów;
- Leki na zaparcia - wysokotłuszczowe potrawy, smażone dania i ciasta z kremem mogą spowodować zaparcia, które opanujesz stosując preparaty takie jak Xenna Extra Comfort lub Radirex.
Naturalne sposoby na przejedzenie
Nie tylko tabletki na wzdęcia i zaparcia są w stanie pomóc Tobie podczas świątecznego przejedzenia. Uciążliwe objawy możesz także zwalczyć stosując ziołowe herbatki. Przy dolegliwościach trawiennych poleca się napary przyrządzone z różnych ziół:
- mięta - wspomaga trawienie;
- koper włoski - działa wiatropędnie, zmniejsza poczucie pełności;
- rumianek - rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego;
- melisa - pobudza wydzielanie soku żołądkowego, reguluje pracę układu pokarmowego;
- mniszek lekarski - wspiera pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn;
- senes - ma właściwości przeczyszczające.
Zamiast stosowania pojedynczych ziół w aptece znajdziesz gotowe mieszanki ziołowe, które będą działać ogólnie na cały układ trawienny i pokarmowy, np. Verdin Fix, Rapacholin Fix.
Jak uniknąć świątecznego przejedzenia?
Pamiętaj o złotej zasadzie - umiar! Tak jak zostało już wcześniej wspomniane, posiłki należy spożywać w mniejszych ilościach, ale częściej. Staraj się nie napełniać żołądka "pod korek", a bardziej degustuj, tak aby później móc skosztować odrobinę więcej tego co smakowało Ci najbardziej. Wigilijne potrawy możesz także bardzo prosto "odchudzić". Po prostu zamień majonez na jogurt naturalny, bądź zrezygnuj z części majonezu na rzecz jogurtu. Postaraj się także ograniczyć smażenie, jeśli daną potrawę można upiec. Możesz także doprawiać swoje dania ziołami, które będą korzystnie wpływały na układ trawienny, np. majeranek, koper, kminek, bazylia, cynamon). Natomiast zamiast rozgrzewającej herbatki, możesz poprosić o napar z wyżej wymienionych ziół. Oczywiście nie zapominaj o ruchu - w końcu ruch to zdrowie! Postaraj się jak najwięcej chodzić, aby nie siedzieć przez cały dzień przy stole, może rodzinny spacer po obiedzie?
Przechowywanie żywności po świętach
Oczywiście nie jest możliwym, aby ze świątecznego stołu zniknęły wszystkie potrawy i przekąski. Niestety wciąż w wielu polskich domach panuje zasada "im więcej, tym lepiej", przez co po świętach zostaje dużo jedzenia, które wciąż można spożyć jeśli jest ono przechowywane we właściwy sposób. Pamiętaj, że takie posiłki powinny być przechowywane w lodówce i wówczas można je spożywać w ciągu 3-4 dni. Warto korzystać ze szczelnie zamykanych pojemników, najlepiej szklanych. Pozwoli to na ograniczenie rozprzestrzeniania się zapachów po lodówce, a także uniemożliwi przedostawanie się drobnoustrojów do pożywienia. Świetnym sposobem na przechowywanie żywności jest oczywiście pakowanie próżniowe, ponieważ to właśnie głównie tlen odpowiada za psucie się jedzenia i rozwój pleśni. Jeśli po świątecznej uczcie pozostały ciasta, umieść je w lodówce na górnej półce, bowiem desery wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia.
Informujemy, że artykuły opublikowane na stronach poradnika apteki internetowej AMICA nie stanowią porady medycznej, opinii farmaceuty ani lekarza lub dietetyka. Zamieszczone w artykułach informacje stanowią podstawowe zalecenia oraz wskazówki i nie mogą stanowić jedynej podstawy do zastosowania określonej terapii, dawkowania preparatów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań, które będą miały wpływ na życie, a także zdrowie i/lub samopoczucie, należy skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą celem otrzymania porady uwzględniającej indywidualne cechy. Właściciel serwisu apteka-amica.pl nie jest odpowiedzialny za wszelkie działania wykorzystujące informacje opublikowane w artykułach na stronie apteka-amica.pl.