Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, w 2015 roku jedna na 11 dorosłych osób chorowała na cukrzycę, a u co drugiej osoby choroba nie została jeszcze rozpoznana. Jest to choroba, której częstotliwość występowania wciąż narasta, dlatego można już mówić o niej jako chorobie cywilizacyjnej. Ta sama federacja przewiduje, że w 2040 r. na świecie będzie około 642 milionów osób chorych na cukrzycę. Szacuje się, że w Polsce żyje około 2 milionów osób z cukrzycą, jednak należy do tego dodać prawdopodobnie kolejny milion osób, które o posiadaniu tej choroby nawet nie wiedzą.

Zacznijmy od podstaw – czym jest cukrzyca?

Cukrzycato grupa chorób metabolicznych, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemia). Powstaje w momencie, gdy organizm nie jest w stanie sam wytwarzać koniecznej ilości insuliny lub nie wykorzystuje jej we właściwy sposób. 

Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę. Jej głównym zadaniem jest transport cukru w postaci glukozy z krwi do komórek organizmu. Na pewno każdy wie, że cukier jest niezbędny do wytworzenia przez organizm energii. Gdy dochodzi do niedoboru insuliny w organizmie lub jej nieskutecznego działania, glukoza pozostaje we krwi (stąd rozpoznanie choroby na podstawie wysokiego stężenia glukozy we krwi). Jak wiadomo, w przyrodzie musi być zachowana homeostaza, czyli równowaga. Dlatego też zbyt niskie, jak i zbyt wysokie którejś z substancji jest dla organizmu niebezpieczne (tu glukozy). Zbyt wysoki poziom glukozy może prowadzić do uszkodzenia wielu tkanek w organizmie, a tym samym prowadzić do niesprawności lub innych powikłań zagrażających życiu.

Typy cukrzycy

Ze względu na przebieg choroby oraz przyczynę wyróżnia się różne rodzaje cukrzycy:

  • cukrzyca typu 1 (tzw. insulinozależna)

  • cukrzyca typu 2 (tzw. insulinoniezależna)

  • cukrzyca ciężarnych

  • inne, rzadkie typy

Cukrzyca typu 1 występuje u około 20% chorych na hiperglikemię. Jej przyczyną jest autoimmunologiczne uszkodzenie komórek trzustki, w wyniku czego organizm nie wytwarza insuliny. Osoby z tym typem cukrzycy wymagają codziennego, wielokrotnego podawania insuliny, ponieważ bez niej nie przeżyje. Może ona wystąpić u osób w różnym wieku, jednak zazwyczaj pojawia się u dzieci lub u młodych osób dorosłych.

Cukrzyca typu 2 jest najczęściej występującym rodzajem cukrzycy i zazwyczaj pojawia się u osób dorosłych. Polega ona na tym, że organizm ma zdolność do produkcji insuliny, jednak jest oporny na jej działanie, dlatego insulina nie spełnia swojej funkcji. W odróżnieniu do osób cierpiących na cukrzycę typu 1, typ 2 nie wymaga codziennego podawania insuliny by przeżyć.

To świadczy o chorobie!

Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 2

  • częste oddawanie moczu, 

  • zwiększone pragnienie i suchość w ustach,
  • brak energii, zmęczenie, senność, 

  • wzmożone łaknienie, 

  • nagły spadek masy ciała, 

  • niewyraźne widzenie 

  • nadmierne pragnienie, 

  • częste oddawanie moczu, 
  • wzmożone łaknienie,

  • niewyraźne widzenie, 

  • brak energii, zmęczenie, senność. 

Kontroluj poziom cukru we krwi

Nawet gdy nie masz cukrzycy i nie zauważasz u siebie objawów, ważne jest aby co jakiś czas zmierzyć sobie poziom cukru we krwi.

W celu utrzymywania prawidłowego metabolizmu glukozy i wsparcia utrzymania odpowiedniego poziomu cukru we krwi, zalecamy przyjmowanie naturalnych soków Ekamedica z owoców lub warzyw, np. z żurawiny, z aronii, z ostropestu czy z morwy białej lub karczocha. Ciekawym rozwiązaniem są również kapsułki Swanson zawierające gorzki melon lub korę Pau d’Arco, która niezwykle skutecznie reguluje poziom cukru we krwi.