Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia stosowaną w wielu chorobach. Żywienie medyczne wspiera leczenie. Celem żywienia medycznego jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, jeśli chory ma problemy z przyjmowaniem normalnych posiłków. Odpowiednio wcześnie wprowadzone żywienie medyczne nie tylko znacznie poprawia samopoczucie pacjenta, ale także wspomaga leczenie i dodaje sił w walce z chorobą.


Żywienie medyczne a choroba nowotworowa 



Żywienie medyczne to preparaty odżywcze zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały. Stosowane są z jednej strony jako wspomaganie tradycyjnej diety, ale mogą one również całkowicie zastąpić normalne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.


Choroba nowotworowa bardzo często wiąże się z niedoborem składników energetycznych (węglowodanów i tłuszczów) oraz budulcowych i regulujących (białek, witamin, minerałów), czego skutkiem są niezamierzona utrata wagi i osłabienie organizmu. Jest to sytuacja niebezpieczna dla pacjenta, dowiedziono bowiem, że osoby źle odżywione gorzej reagują na leczenie przeciwnowotworowe. Są też bardziej narażone na infekcje i powikłania pooperacyjne. Dlatego niezwykle ważne jest, aby utrzymać stan odżywienia pacjenta na możliwie najlepszym poziomie.

Dlaczego żywienie medyczne jest ważne? 

Wsparcie żywieniowe to integralny element terapii przeciwnowotworowej. Stosowane w konsultacji z lekarzem produkty odżywiają organizm i pomagają odzyskać siły w chorobie. 

Jednym z ważnych elementów towarzyszących leczeniu choroby nowotworowej jest utrzymanie odpowiedniej diety. Właściwie dobrane i zbilansowane posiłki pozwalają poprawić apetyt, zwiększają szansę na utrzymanie optymalnej masy ciała i zmniejszają ryzyko rozwoju niedożywienia.  Odpowiednia dieta może zmniejszać efekty uboczne choroby i jej leczenia, zwiększać tolerancję pacjenta na stosowaną terapię, wzmacniać układ  immunologiczny i ułatwiać walkę z  chorobą. Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna, o ile to możliwe wysokokaloryczna (powyżej 2000 kcal), wysokobiałkowa i jak najbardziej urozmaicona.

Wybrane produkty żywienia medycznego Nutricii Medycznej w postaci specjalistycznych preparatów odżywczych zostały opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych przed, po i w trakcie leczenia przeciwnowotworowego. 
Dieta w chorobie nowotworowej powinna uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię. Dlatego warto wtedy włączyć do diety wysokoenergetyczne bogate w białko preparaty odżywcze, przeznaczone do żywienia medycznego, takie jak Nutridrink Protein 125 ml. Dodatkowo, należy zadbać o to, aby codziennie zapewnić choremu odpowiednią, dostosowaną do stanu chorego aktywność fizyczną – rehabilitacja.

Kiedy stosować?

Ważne informacje o Nutridrinkach

  • Nutridrink Protein należy stosować pod nadzorem lekarza.
  • Nie należy stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. Nie stosować w przypadku nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek (bez odpowiedniej nerkowej terapii zastępczej) oraz wątroby, zagrożonych wystąpieniem encefalopatii wątrobowej.
  • Nie może być jedynym źródłem pożywienia.
  • Nutridrink Protein można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.
  • Nutridrink Protein to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą. 

Źródło: https://posilkiwchorobie.pl