Proces trawienia jest bardzo długi i skomplikowany. Bierze w nim udział wiele organów wewnętrznych i produkowanych przez nie enzymów. Ból brzucha, kolka, wzdęcia, zgaga, zaparcia to sygnały kłopotów z trawieniem. By się od nich uwolnić, trzeba wiedzieć, że układ pokarmowy to precyzyjny mechanizm złożony ze ściśle ze sobą współpracujących organów. Aby uniknąć dolegliwości pokarmowych należy stosować kilka podstawowych zasad:

  • Unikajmy przejadania się
  • Starajmy się wolno gryźć, dokładnie mieszając pokarm ze śliną
  • Bezpośrednio po posiłku nie należy się kłaść, ponieważ pozycja leżąca sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku
  • Należy nie popijać jedzenia, ale między połykaniem kolejnych kęsów pić niegazowaną wodę mineralną
  • Lepiej jeść częściej, ale małe porcje (najlepiej 5 razy dziennie). Nieregularne jedzenie i przejadanie się zaburzają trawienie
  • Jedzmy produkty z probiotykami (jogurty), które usprawniają trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w jelitach
  • Pamiętajmy, że wątrobie, która odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia szkodzi alkohol, a także kofeina, cukier i tłuszcze trans
  • Potrawy smażone prowadzą do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego i obciążają wątrobę, więc należy zastępować je gotowanymi, pieczonymi w folii lub na ruszcie daniami
  • Jedzmy dużo produktów zawierających błonnik (warzywa, owoce ze skórką, produkty gruboziarniste) i pijmy przynajmniej 2 litry płynów dziennie
  • Więcej się ruszajmy- aktywność fizyczna jest wrogiem zaparć

W celu usprawnienia trawienia warto sięgnąć po specjalistyczne preparaty. Najczęściej zawierają one wyciągi ziołowe, które sprawią, że żołądek i wątroba będą pracować sprawniej i efektywniej. Szczególnie gdy często spożywamy potrawy ciężkostrawne, tłuste należy pamiętać o wsparciu wątroby. Nadmierna produkcja żółci nie jest dobra dla jej funkcjonowania jak i dla całego naszego organizmu. W związku z tym, przy każdym obfitym posiłku pamiętajmy o przyjęciu tabletki zawierającej fosfolipidy, ekstrakty z ziół i roślin wspomagających trawienie. Natomiast, gdy zdarzy nam się zatrucie czy nadmierne obciążenie przewodu pokarmowego (np. niestrawność, zgaga, nadkwaśność) należy sięgnąć po preparaty przynoszące ulgę. Najwłaściwsze będą te hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku.